Oštrelj

Oštrelj se nalazi oko 12 km putne udaljenosti od Bosanskog Petrovca. Kroz naselje prolazi magistralna cesta M14.2, Bosanski Petrovac– Drvar, na prevoju između planina Klekovače i Osječenice, ispod istoimenog vrha Oštrelj n.v. 1330 m. To je kraj bogat listopadnom i četinarskom šumom. Na Oštrelju u naselju se nalazi Partizanski – Titov voz. Partizanski – Titov voz na Oštrelju proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Na Oštrelju je poslije XIV zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984, izgrađen zimski centar sa ski liftom, koji i danas ljubiteljima skijanja pruža mogućnost uživanja u sniježnom ambijentu.

Profil planinarske staze na Oštrelj

Planinarska staza se iz naselja Oštrelj, sa magistralnog puta M14.2 odvaja u pravcu skijališta, a zatim udesno pješačkom stazom do vrha. Sa vrha se pruža predivan pogled na Bosanski Petrovac i panoramu petrovačkog polja, sa Grmeč planinom u pozadini.

Dužina planinarske staze iz naselja Oštrelj je 2,1 km uz 350 metara uspona, te je uspon moguće savladati za 1h i 45 minuta.

Mapa planinarske staze na Oštrelj