Implementirani projekti

Klub ekstremnih sportova „Crni vrh“ je tokom proteklog perioda implementirao niz projekata, neki od značajnijih su :

U saradnji sa Biciklističkim klubom „Grip“ iz Bosanskog Petrovca implementirao projekt Biciklističko-planinarskih staza „Oštrelj-Osječenica“. Projekt je implementiran tokom 2012. godine, u sklopu Projekta „Una valle rinasce-Preporod doline Une  Integrirana akcija organske poljoprivrede, održivog turizma i socio-ekonomske inkluzije u dolini rijeke Une AID/9193/ICEI/BSN“ kojeg su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Italije, IPSA i ICEI – Institut za međunarodnu saradnju. U sklopu projekta je vršeno trasiranje, čišćenje i obilježavanje biciklističkih staza, te je također proširena mreža planinarskih staza. U sklopu projekta je obnovljena planinarska markacija na Oštrelj, te je trasirana, očišćena i markirana planinarska staza na Išćar, odnosno na Mali i Veliki Zeljanik, te su postavljene turističke mape u Koluniću i Bjelaju, te na Oštrelju.

Tokom 2013. godine smo također implementirali projekt „Zaštita i očuvanje prirodnih izvorišta zdrave vode“ koji je finansiran od strane Opštine/Općine Bosanski Petrovac.  U sklopu projekta su uzeti uzorci vode sa izvorišta i vodovoda  koji napajaju Bosanski Petrovac, te je izvršena njihova mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza u Zavodu za javno zdravstvo USKa.

Članovi Kluba su također tokom 2014. i 2015. godine kao članovi neformalnih grupa učestvovali u projektima koje je podržao Mozaik kroz Omladinske banke, u sklopu kojih su između ostalog markirane i očišćene rekreativno-šetačke staze u Gorinčanima i na Hrsovac, te su održane i edukacije za najmlađe.

Članovi Paragliding sekcije Gavran kao član KES Crni vrh  su, uz finansisku pomoć Opštine Bosanski Petrovac, učesvovali na niz paragliding manifestacijakao što su: Gomlijada 2016, Sarajevo Open Air 2016 te organizovali veliki broj neformalinih druženja paraglidera.

Klub je također samostalno vršio i naučno-istraživački rad u pećini Ledenica na širem lokalitetu Smoljane. S obzirom da se u pećini tokom većeg dijela godine led zadržava, pa čak i tokom najvećih ljetnih vrućina, vršili smo cjelogodišnje mjerenje i posmatranje kretanje leda u pećini.