Grmeč

Grmeč je smješten sjeverno od Bosanskog Petrovca. Kao planinski masiv proteže se sjevero-zapadnim dijelom Bosne dužinom oko 70 km između tokova rijeka Une i Sane. Šumski kompleks Grmeča sastoji se od raznovrsnog crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Raznovrsnost biljnog svijeta uslovljava i raznolikost životinjskog svijeta. Zastupljene su sve vrste divljači, ptica, grabljivica, ali i otrovnih zmija (šarka i poskok).

U grmečkim naseljima, kao i u drugim planinskim naseljima u Bosni i Hercegovini, stanovništvo se pretežno bavi sitnim poljoprivrednim radovima, stočarstvom, eksploatacijom šume i uslužnim djelatnostima. Priroda je u tom kraju još dobro očuvana i čista. Zbog toga su ljudi najviše zainteresirani za proizvodnju organskog meda, voća i ostale zdrave hrane.

Reljef karakteriziraju kraški fenomeni, s mnoštvom jama i pećina. Među njima se posebno ističe jama Jojnikovac s istraženih 460 m (svojevremeno najdublja jama u Jugoslaviji) i pećina Ledenica sa prelijepim pećinskim nakitom od leda. 

Procjenjuje se da na području Bosanskog Petrovca postoji oko 300 speleoloških objekata, što pruža velike mogućnosti ljubiteljima speleologije, pogotovo kad se uzme u obzir da je većina ovih objekata još uvijek neistražena.

Od znamenitosti Grmeča ističu se:

  • Borba bikova (Grmečka Korida) – Međeđe Brdo koja traje od davne 1772 godine;
  • Memorijalna zona Korčanica je spomen područje na sjevernim padinama planine gdje se tokom 1942. i 1943., u vrijeme Bihaćke republike nalazila najveća partizanska bolnica;

Najviši vrh Grmeča je Crni vrh sa svojih 1605 m visine. Do njega se stiže polaskom iz Bos. Petrovca, preko naselja Smoljana i Tavani do raskrsnice Razboj u čijoj neposrednoj blizini počinje pješačka staza kroz prelijepu mješovitu šumu jele, smrče i bukve sve do vrha. Do početka planinarske staze se također može doći iz pravca naselja Bravsko, sa magistralnog puta M5 se skreće na makadamski put preko naselja Pećanci.

Mapa planinarske staze na Crni vrh

Mapa planinarske staze na Crni vrh