Novogodišnji uspon na Osječenicu 2018 – izvještaj !!!

Nakon što su nam se slegli dojmovi i dok smo sabrali utiske, vrijeme je da Vam predstavimo naš izvještaj sa 8. tradicionalnog Novogodišnjeg uspona na Osječenicu 2018.

Zahvalnice za Novogodišnji uspon na Osječenicu

Cijelu sedmicu pred Novogodišnji uspon smo pratili vremensku prognozu i nadali se najboljem vremenu, jer je za Novogodišnji uspon na Osječenicu bilo prijavljeno preko 150 planinara iz Prijedora, Banja Luke, Bugojna, Dervente,  Ključa, Velike Kladuše, Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Bužima, pa čak i Karlovca. Nadali smo se što boljem odazivu kolega planinara, te da bi prognoza ipak mogla malo pogriješiti i da će uspon proći bez padavina.

Osvanuo je utorak 02.01; a sa njim i snijeg. U gradu i nije puno padao, ali se dalo naslutiti da na Osječenici vladaju sasvim drugačiji uslovi. Pošto nam se nade o lijepom vremenu nisu ostvarilie, ostala je nada da će se planinari odazvati u što većem broju, te da ih neće mnogo odustati od uspona zbog vremenskih uslova.

Pred TC Bingo se okupilo nas 80 “odvažnih” planinara koji nismo htjeli da propustimo i ovaj Novogodišnji uspon na Osječenicu, te da ulazak u Novu 2018 godinu obilježimo malom “avanturom”. Nakon jutarnje kafice u Bingu, te kratkog dogovora sa vođama grupa, krenuli smo prema Dragujevačkoj cesti odakle je Novogodišnji uspon i kretao.

Sa Dragujevačke ceste smo krenuli po dogovoru u 9h, dok je snijeg i dalje padao. Na Dragujevačkoj cesti i nije bilo puno snijega, ali kako smo se penjali prema nadstrešnici na 16-om kilometru, tako je i visina snijega rasla. Nakon kratke pauze kod nadstrešnice, došlo je do dijeljenja kolone gdje je veća grupa penjala starom planinarskom stazom, dok je manja grupa sa novo marikiranom stazom. Snijeg oko 40 cm, vjetar, izvaljena stabla su otežavala uspon. Članovi iz prve grupe, po dolasku pred vrh na livadu, podijelili su se u ekipu od 15ak planinara koji su krenuli na vrh. 

Završni uspon od sajle nije bio lagan, jer je vjetar puhao u naletima i od 110 km/h, te visoki snježni nanosi i stjenovit teren su uspon dodatno otežali. Zbog takvih uslova, vodiči su odlučili da se svi planinari ne penju na vrh, te se većina planinara vratila od smjera “sajla” nazad prema Dragujevačkoj cesti, gdje je učesnike čekao topli Plantago Energy čaj. Nakon što su se svi učesnici okupili ponovo na Dragujevačkoj, u Kolunićkom polju smo za sve učesnike organizovali zajednički ručak, nakon kojeg su podijeljene i Zahvalnice učesnicima Novogodišnjeg uspona na Osječenicu 2018.

Osječenica je i ovaj put pokazala da je zahtjevna i da nudi čari koje se rijetko doživljavaju. Čestitke svim učesnicima koji su prvi put penjali Osječenicu, te svim učesnica koji su se uspješno popeli na vrh Osječenice uz veoma zahtjevne vremenske uslove, dok za ostale predstoji drugi put.

Želimo se još jednom zahvaliti našem sponzoru, i slobodno možemo reći prijatelju kluba, Plantago d.o.o. koji su nam pomogli da organizujemo 8. Novogodišnji uspon na Osječenicu, te svim klubovima i društvima koji su se odazvali na naš tradicionalni Novogodišnji uspon na Osječenicu, te se nadamo da se vidimo i iduće godine u još većem broju i naravno uz malo ljepše i bolje vrijeme :D.

Please follow and like us:
This entry was posted in Izvještaji and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Vaš komentar