Poziv na Novogodišnji uspon na Osječenicu 2018

KES “Crni vrh” i ove godine organizuje 8. tradicionalni Novogodišnji uspon na Osječenicu, te stoga pozivamo sve članove našeg Društva, građane Bosanskog Petrovca, kao i naše prijatelje, planinare iz domovine i regiona da nam se pridruže u Novogodišnjem usponu na istinski dragulj krajine.

Kolona će se kretati na relaciji Dragujevačka cesta – nadstrešnica – via Serpetine – vrh Osječenice – via Serpetine – nadstrešnica – Dragujevačka cesta u dužini od cca 11 km.

Satnica Novogišnjeg uspona :

Okupljanje učesnika je 02.01.2018. godine (utorak) u 8:00 sati ispred TC Bingo u Bosanskom Petrovcu.
U 8:30 sati planiran je polazak vlastitim prevozom do Dragujevačke ceste iznad naselja Kolunić, gdje se nalazi polazna tačka.
Polazak sa Dragujevačke ceste je planiran u 9:00 sati*, kada i zvanično počinjemo sa Novogodišnjem usponu na Osječenicu.
Izlazak na vrh je planiran oko 13 sati*, gdje pravimo kraću pauzu za slikanje i užinu, nakon čega silazimo prema Dragujevačkoj cesti.
Povratak na Dragujevačku cestu je planiran u 17h*
* satnica će zavisiti od vremenskih uslova na dan Novogodišnjeg uspona

Mapa planinarskih staza na Osječenici

Učesnici uspona će odjeću prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim prilikama na dan Novogodišnjeg uspona. Neophodna oprema na kojima će Organizator i Vodiči tokom Novogodišnjeg uspona insistirati je :
– planinarske cipele (gojzerice), gamašne, jednodnevni ranac, štapovi za hodanje, toplija odjeća (jakna, hlače, rukavice, kapa). S obzirom da će na Osječenici biti zimski uslovi preporučujemo da se učesnici slojevito obuku.

Po završetku uspona u cca 17 sati KES “Crni vrh” će organizovati zajednički ručak, te podjelu zahvalnica učesnicima Novogodišnjeg uspona na Osječenicu.

Tura je teška i izvodi se u zimskim uslovima, te iznad livade postaje nešto zahtjevnija (smjer “sajla” gdje se hoda preko stijena, te su na momente potrebne ruke za penjanje) ali je u smjeru postavljena sajla da bi se taj detalj lakše popeo. Zbog toga je nužan oprez kako bi se nezgode svele na minimum.

Vodiči na Novogodišnjem usponu na Osječenicu su :
Damir Didović – glavni vodič
Fikret Muratović – pomoćni vodič
Muhamed Mević – pomoćni vodič
Sead Kurbegović – pomoćni vodič
Na licu mjesta organizator će, u slučaju potrebe, angažovati još vodiča iz vlastitog članstva ili iz drugih Društava koji će učestvovati na Novogodišnjem usponu na Osječenicu 2018.

Molimo sva društva i pojedince koji namjeravaju da učestvuju na Novogodišnjem pohodu na Osječenicu 2018 da, radi lakše organizacije uspona najkasnije do 30.12.2017. godine, ispune prijavu u prilogu kako bi nam olakšali organizaciju Novogodišnjeg uspona.

V E D R O !!!

U organizaciji Novogodišnjeg uspona na Osječenicu 2018 pomogli su nam prijatelji :

Please follow and like us:
This entry was posted in Najave i pozivi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Vaš komentar