Rekognisciranje terena na Osječenici – Obnavljanje planinarske staze 4. dio

Članovi KES Crni vrh su u nedelju (27.08.2017. godine) izvršili rekognisciranje terena na Osječenici. Sa ovom aktivnošću smo željeli da proširimo stazu koja vodi na vrh Osječenice, te da je prilagodimo i onim planinarima koji imaju malo manje kondicije.

Naš plan je bio da krenemo od nadstrešnice, te da pokušamo da pronađemo jedan novi krak planinarske staze koji bi bio sa blažim usponom, tj staza koja bi imala serpentine koje bi svako mogao da savlada.

Nakon malo lutanja, uspjeli smo da pronađemo jednu predivnu stijenu, te smo na naše iznenađenje uspjeli da pronađemo stazu koja je blaga i koja krije i neke skrivene ljepote Osječenice. Iako smo uspjeli dobar dio posla završiti, bit će potrebno još malo truda i posla da je u potpunosti uredimo i spojimo na postojeću planinarsku stazu.

Ono što možemo već sada otkriti je, da će novi krak staze biti blaži za penjati te će se sastojati od nekoliko serpetina, sa kojima izbjegavamo, svima nam dobro poznat, oštri uspon.

Kad smo se već penjali na Osječenicu, ponijeli smo još dva stuba, te smo ih ubetonirali na sredini sajle. Time je sajla dobila svoj konačni izgled i oblik, te se nadamo da će olakšati taj završni dio uspona na Osječenicu preko stijena.

Dok smo bili na Osječenici i radili na betoniranju stubova i novoj planinarskoj stazi, mimoišli smo se sa dvije grupe planinara, sa kojima smo razgovarali. Dok jedni jedva čekaju novu planinarsku stazu, koja će biti lakša, drugi nam rekoše da ne treba lakša staza. Ali ono što je nama posebno drago, je to, što su nas obe grupe planinara pohvalile, te da su zadovoljni sa markacijama i našim planovima za Osječenicu.

Izvještaj sa aktivnosti kluba možete pročitati u nastavku, a slike sa aktivnosti u našoj galeriji klikom na sliku i na našoj FB stranici.

Runolist

 

 

Please follow and like us:
This entry was posted in Implementacija projekta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Vaš komentar