Novogodišnji uspon na Osječenicu 2017

I ovu godinu planinari sa područja Unsko-sanskog kantona započinju sa Novogodišnjim usponom na Osječenicu.

Članovi planinarskih društava sa USK-a ali i iz drugih dijelova naše domovine, njih 120 ovu planinarsku sezonu započeli su na planini Osječenici pored Bosanskog Petrovca. Domaćin ove već tradicionalne manifestacije je KES “Crni vrh”.

Ove godine ruta uspona je počinjala sa Oštrelja odakle se autima došlo do okretaljke na 13. kilometru, a dalje pješice prema vrhu Osječenice. Jak vjetar na vršnoj čistini uz padavine snijega nije spriječio planinare da vrh Osječenice još jednom upišu u svoje planinarske dnevnike.

Najmlađi učesnik ovog pohoda je bio sedmogodišnji Amel iz Cazina. Zanimljivo je napomenuti da neki od planinara vode precizne podatke o broju uspona, pa je tako kladuščaninu Šefiku Sadikoviću ovo 63. uspon na Osječenicu.

Novogodišnji uspon na Osječenicu je postao sada svojevrstan planinarski brend koji ima za cilj promociju prirodnih ljepota petrovačkog kraja i planinarenja kao sporta. Druženje planinara nakon uspona je nastavljeno u prostorijama SRC Oštrelj gdje su posluženi topli čajevi i ručak za vesele planinare

Fotografije sa Novogodišnjeg uspona na Osječenicu 2017 možete pogledati na našoj FB stranici.

Please follow and like us:
This entry was posted in Usponi and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vaš komentar